Kontaktresa till Antigua

Välkommen att följa universitetslektor Birgitta Lindberg och universitetsadjunkt Carina Lomgren från Avdelningen för omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, som gör en kontaktresa inom MFS-programmet till Antigua med förhoppningar att starta upp ett långsiktigt samarbete med universitet där.

Mount St Johns´s Medical Centre, MSJMC

Publicerad 2015-11-06 11:33:00 i Allmänt,

Besök på Antiguas  enda sjukhus, Mount St Johns´s Medical Centre, MSJMC. Sjukhuset öppnade för fem år sedan och är beläget högt med fin utsikt över staden och St John's Cathedral.
 

MSJMC är ett modernt och vackert sjukhus med generösa ytor för patienterna.Vi fick en guidad rundtur som gav fin inblick i verksamheten. Organisationen är liknande vår i Sverige men det som framför allt skiljer länderna åt är resurser, MSJMC har höga ambitioner och en vilja att utveckla sin verksamhet men saknar resurser i form av bland annat specialistkompetens. Runturen gick genom hela sjukhuset, särskilt intressant var besök på akutmottagningen med hög aktivitet och många patienter. Rehabiliteringsverksamhet fanns med framför allt rehabilitering av patienter med stroke, även här är hjärt- och kärlsjukdom vanligt. En intressant och oväntad detalj är att på Antigua (och hela övärlden runt om) finns förhållandevis fler personer med astma. Orsaken är inte klarlagd men genetiska aspekter i kombination med miljöutsläpp ses som möjlig förklaring.
 
 
Vi stannade till på dialysavdelningen, en stor och avancerad avdelning med över tio platser för hemodialys, avdelningen planeras att utökas eftersom det finns ett stort behov. MSJMC har dessutom en stor intensivvårdsavdelning och en neonatalavdelning, vi fick förmånen att "titta in" på båda. Dessa avdelningar har en väl utvecklad medicinsk teknik och vi uppfattade en stolthet över dessa verksamheter.  
 
Denna skylt var placerad i huvudentren.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela