Kontaktresa till Antigua

Välkommen att följa universitetslektor Birgitta Lindberg och universitetsadjunkt Carina Lomgren från Avdelningen för omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, som gör en kontaktresa inom MFS-programmet till Antigua med förhoppningar att starta upp ett långsiktigt samarbete med universitet där.

St John´s Hospice

Publicerad 2015-11-06 21:14:39 i Allmänt,

 Det som tveklöst berört oss mest under vår resa var vårt besök vid St John´s Hospice. Sister Jane, som ansvarar för verksamheten, gav oss ett varmt välkomnande. Hon berättade att hospicet är det enda i hela Karibien och på så sätt varit banbrytande när det gäller vård och omvårdnad vid livets slut. Verksamheten startade 2012 och ligger i det gamla sjukhusets lokaler. Vid vårt besök fanns sex personer inlagda, varje patient har eget rum och hospicet har dessutom gemensamma utrymmen för patienter och närstående. Det är fria besökstider och personalen ser patienten och de närstående som ”en helhet” med sitt eget sätt att hantera livets slut.  
 
 
 
Sister Jane visar oss runt och värnar om patienternas integritet vid besöket. Det är ett påtagligt lugn som vi känner av i lokalerna. Personalen, som i huvudsak består av volontärer, är glada och intresserade av vårt besök. Vi samtalade med flera av dem, Christine, Hope och Jocelyn berättade med stolthet om sitt arbete, att de med stor respekt och ödmjukhet ser den enskilde personen som viktig. De berättar att arbetet vid St John´s gett dem nya perspektiv på tillvaron och en känsla av att ”göra gott”. De ville gärna vara med i ett inslag på bloggen och på så sätt även skicka en hälsning till de före detta sjuksköterskestudenterna Victoria Bergqvist och Henrietta Stridsman Möller som gjort Minor Field Studies och arbetat som volontärer vid St John´s Hospice under våren 2015. Bilden nedan visar personalen i den lilla men vackra trädgård som finns för patienterna.
 

St John´s Hospice finansieras med donationer, stora som små. Det råder stor brist på resurser och de tar tacksamt emot hjälp, allt från livsmedel till hygienartiklar och hjälpmedel. Ett exempel på deras arbete med att finna donatorer är att de målat ett ”donationsträd” i en av korridorerna där varje donator får sitt eget löv med namn, trädet måste växa menar personalen.  Trots resursbrist förmedlar de alla en känsla av hopp och positiv anda som verkligen berör oss starkt. ”There are many ways of dying” avslutar Sister Jane när hon vinkar av oss. Det är med stor respekt vi önskar dem all lycka i deras fortsatta arbete.
 
 

Kommentarer

Postat av: Lotta B

Publicerad 2015-11-07 05:45:04

Hej Birgitta och Carina
Vilken härlig blogg ni har, fina bilder och intressanta reportage. Dessutom fint väder, det verkar vara en underbar plats och människor som tar väl hand om er. Ser fram emot att läsa mer/ hälsningar Lotta

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela